For One Democratic State
in the whole of Palestine (Israel)

FOR FULL EQUALITY OF NATIVE AND ADOPTIVE PALESTINIANS

FOR One Man, One Vote

Home


Search

 Articles in Greek


Το Ελληνικό Νησί
Γράφω αυτές τις λέξεις από ένα μπαλκόνι, αγναντεύοντας την καταγάλανη θάλασσα και έχοντας συντροφιά μια κόκκινη τριανταφυλλιά και μερικές γάτες. Το Όρος Άθως, αυτή η καταπράσινη δασοσκέπαστη χερσόνησος που απλώνεται μέσα στο Αιγαίο Πέλαγος, αυτό το ανεξάρτητο κρατίδιο μέσα στο ελληνικό προτεκτοράτο και άσυλο είκοσι μεγάλων μοναστηριών είναι ένας γαλήνιος παράδεισος, ο τόπος όπου εκατοντάδες μοναχοί και χιλιάδες λαϊκοί προσκυνητές προσεύχονται στον Κύριο, δουλεύουν τη γη, καλλιεργούν τεράστιες εκτάσεις ελαιόδεντρων και μηλιών.

H Δεξαμενή του Μαμίλλα 
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην εποχή μας. Έως και χθες δεν τολμούσαμε καν να χαρακτηρίσουμε την επίσημη πολιτική διακρίσεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων με τη σκληρή λέξη «απαρτχάιντ». Σήμερα, καθώς τα άρματα και οι πύραυλοι του Σαρόν σφυροκοπούν ανυπεράσπιστες πόλεις και χωριά, η λέξη αυτή μόλις και μετά βίας επαρκεί για τον χαρακτηρισμό της πολιτικής αυτής.

Το Τείχος
Παρακολουθήσαμε την ταινία The Wall (Το Τείχος) των Pink Floyd σε έναν μικρό, γυμνό και άθλιο κινηματογράφο με το όνομα Semadar, που σημαίνει Η Ανθισμένη Κληματαριά, στη γραφική γερμανική παροικία της Ιερουσαλήμ. Το γερμανικό στοιχείο εξαλείφθηκε από τους Εβραίους το 1948, αλλά η παροικία διατηρεί ακόμη τα παλιά της σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια, τα αετώματα με τις εντοιχισμένες πλάκες στις οποίες παρατίθενται Ψαλμοί χαραγμένοι σε γοτθική γραφή, τον κισσό που αναρριχάται στους τοίχους και το μυστηριώδες Νεκροταφείο των Σταυροφόρων πέρα από τη βαριά πύλη.

Αγαπητέ κ. Σαμίρ,
μετά από τόσα χρόνια δημοσιογραφικής και συγγραφικής δουλειάς, ήρθε μια μέρα πού όλοι εξεπλάγησαν με τις τολμηρές, αιρετικές σας απόψεις. Τι συνέβη; Πώς μπορεί ένας πασίγνωστος Εβραίος να μιλήσει ανοιχτά για «ρατσιστικό Ισραήλ», για το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην επιστροφή και την αντίσταση, για τα αμερικάνικα εγκλήματα στο Ιράκ, κτλ;

ΤΟ ΑΠΟΚΥΗΜΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
απόκρημνες πλαγιές του Wadi Kziv στη δυτική Γαλιλαία καλύπτονται από πυκνή βλάστηση. Πικροδάφνες και κυπαρίσσια καθρεφτίζονται στις ρηχές λιμνούλες που σχηματίζουν οι πηγές του. Μου αρέσει αυτό το απομονωμένο φαράγγι. Τις ζεστές μέρες μπορείς να κρυφτείς σε μια δαιδαλώδη βαθιά σπηλιά, να κολυμπήσεις στα παγωμένα καθαρά νερά του, παραμονεύοντας ένα ελάφι να περάσει ή ελπίζοντας μια νύμφη να φανεί. Τις πιο κρύες μέρες μπορεί κανείς να σκαρφαλώσει στο απόκρημνο καταράχι που υψώνεται στο μέσο της κοιλάδας. Στα αραβικά ονομάζεται qurain που σημαίνει Κέρατο. Έτσι προκύπτει και το αραβικό όνομα του Wadi Keziv, που είναι Wadi Qurain. Πάνω στην κορυφογραμμή, το κάστρο του Μονφόρ (Monfort) που χτίστηκε από τους Σταυροφόρους, ορθώνει περήφανα τον πύργο του και αγναντεύει τη μακρινή Μεσόγειο.

 


HOME THE LEFT BIOGRAPHY BOOKS FAQs ARCHIVES REVIEWS LINKS DONATIONS CONTRIBUTORS GUESTBOOK FEEDBACK CONTACT

English Articles Russian Articles French Articles German Articles Italian Articles Norwegian Articles Swedish Articles Spanish Articles Turkish Articles Hungarian Articles Polish Articles Bulgarian Articles Greek Articles Arabic Articles